Kmetija Jelina - nasvet

NAŠ NASVET


Pri nas zelo skrbno in pazljivo ravnamo s sadjem in želimo, da pride v vaše roke kar se da sveže in okusno. Zelo pomembno je, da sadje že na poti domov nosite pazljivo, ga ne premetavate po vrečki, nanj ne polagate težjih stvari ter ga poleti ne puščate v pregretem avtomobilu.
Ko sadje, še posebno jagode, prinesete domov, jih postavite v hladen prostor, najbolje v hladilnik. Sadje je najboljše sveže obrano, ker ima takrat največ hranilnih snovi, pretečeni čas pa mu vse to odvzema, saj začne izgubljati vlažnost in se začne sušiti.
Če ga želimo zaužiti kasneje, ga preložimo iz vrečke ali iz plastične embalaže na večji pladenj, da se sadje ne dotika preveč med seboj, saj se zaradi velike vsebnosti vlage (jagode) in odsotnosti svežega zraka lahko pojavi plesnoba oz. sadje začne gniti.
Preden sadje zaužijemo, ga splaknemo pod tekočo vodo in ga odcedimo. Najboljša temperatura za uživanje sadja je do 15°C.

češnje Sadje je neprecenljiv vir vitaminov, mineralov in vlaknin nujno potrebnih za zdravo življenje. Češnje npr., so bogate z železom, fosforjem in vitamini A, B1, B2, B6 in C, pomirjajo krče in glavobol, vsebujejo naravno razkužilo, sok črnih češenj pa je odličen proti artritisu. Hranilna vrednost 100g češenj je 67 kalorij/280 kJ.

jagode Jagode vsebujejo veliko mineralov (železo, natrij, kalcij, kalij, fosfor), različne sadne kisline, folno kislino, provitamin A ter vitamine B1, B2 in C. Jagode veljajo za staro preizkušeno domače zdravilo proti utrujenosti,slabokrvnosti, bledici ter krepijo črevesno floro. Zmanjšujejo tveganje za raka, trombozo, infarkt in vnetja. Nekateri ljudje so alergični na jagode in dobijo koprivnici podobne mehurjaste izpuščaje, ki pa kmalu izginejo. Tudi če pozorno pazite na svojo telesno težo, si jagode lahko mirno privoščite. Hranilna vrednost 100g jagod je 36 kalorij/150 kJ.